Tüzifa Tatabányáról

Kedvező árak,Gyors házhoszállítás

Tűzifa tárolás,szárítás

Sokféle leírás létezik a tüzifa kezeléséről,tárolás, szárítás. Íme néhány gondolat mely a teljesség igénye nélkül fogalmazódott meg bennem.

A tüzifa szén értékesítés manapság nem könnyű dolog főleg ebben a pénztelen világban.

A hideg téli éjszakáknak varázslatos hangulatot kölcsönöz otthonában egy duruzsoló kályha, vagy egy mesésen világító kandalló fénye és melege. A táncoló lángok látványa és a pattogó tűz hangja semmi máshoz nem hasonlítható hangulatot áraszt. Azonban mielőtt elhatároznánk, hogy a kettő közül melyiket szeretnénk, nem árt elgondolkodni azon, vajon melyik illik az Ön otthonába. Egy színes, formás kandalló vagy kályha máris a lakás meghatározó részévé válhat. Azonban ezzel legyünk óvatosak, hiszen ezek az egyedi darabok nem biztos, hogy igazi harmóniát teremtenek a lakás többi berendezésével. Fontos, hogy a lakás többi részéhez is illeszkedjenek stílusban, anyagban, formában. Figyelembe kell venni a rendelkezésre álló anyagiakat, fűtési lehetőségeket. Kályhánál figyelembe kell venni stabilitását, az alatta és előtte lévő burkolat gyúlékonymentességét, legyen elegendő terület körülötte. Fontos a biztonsági előírások és szabályzatok betartása is. Lehetőleg kérje ki szakember segítségét, hogy megelőzze a tűzeseteket, füstszivárgást és esetleges komolyabb problémákat.

Érdemes előre beszerezni a télire valót!

Sok helyen frissen vágott fával tüzelnek – leginkább az anyagi szempontok miatt –, pedig a száraz fa hasznosuló fűtőértéke köbméterre vetítve 1,2-1,3-szorosa a nedvesének.

Még nagyobb az eltérés, ha mázsában számolunk, itt akár 1,8-2-szerese is lehet a különbség.

Érdemes tehát már idén beszerezni a jövő évi fűtéshez szükséges mennyiséget, hiszen ilyen felár mellett már nem gazdaságos a vegyes tüzelésű kazánt használni – annak minden kényelmetlenségével együtt – a gáztüzelés helyett.

Az év elején még 40-50 százalék nedvességtartalommal rendelkező fa a fűtési szezon kezdetére már csupán 20 százalék vizet fog tartalmazni, feltéve, ha oldalról nyitott, fedett tárolóban tartjuk.

Amennyiben mégis csak késve jutunk tűzifához, érdemes egy-két napi hasogatott fát a kályha vagy a kazán közelében elhelyeznünk, hogy nagyjából kiszáradjon, mire az égetésére kerül a sor.

 

 A jó tűzifa száraz, max. 20% nedvességtartalmú keményfa. Magas gyantatartalmú fák, pl. gyümölcsfák, fenyő, nem alkalmasak kandallóban történő tüzelésre. A legideálisabb az ún. "lábon száradt" keményfa, ahol a fa felélte saját nedvességtartalmát, így az már tökéletesen száraz. A szárítást mi magunk is végezhetjük. Ehhez egy a szabadba lévő fedett hely (pl. féltető) szükséges, amit a levegő szabadon átjárhat, vigyázva arra, hogy nedvesség közvetlenül ne érhesse. 

Tűzifa  fatárolás tüzelőanyag

A cserépkályha, kandalló elkészülte után a leggyakoribb kérdések, túl azon, hogy kell begyújtani, kiszárítani és használni az új tüzelőberendezéseket, a következők: melyik tüzifa fafajták a legalkalmasabbak a tüzelésre, miért pont ezek és milyen módon kell tárolni. A következőkben rövid tájékoztatást adunk, a leginkább ajánlott tűzifák fajtáiról, tárolásáról, némiképpen segítséget nyújtva a gyakorlatlanabb felhasználóknak vagy új ötleteket, lehetőségeket mutatva a szakembereknek. Csoportosításunk természetesen nem teljes, de legalapvetőbb kritériumként kijelenthető, az a legjobb tűzifa, amelyik víz-, illetve nedvtartalma 30% alatti – 2-3 évig szárított, kivágott fák esetében -, valamint valamelyik kemény fafajta legyen, mint a tölgy, a bükk, a cser vagy az akác és még idesorolhatók a gyümölcsfák is.

Végezetül egy régi mondást idéznék: „ Aki fával fűti a kemencéjét az kétszer melegszik ki benne, egyszer mikor összevágja és behordja a fát, másodszor mikor mellételepszik.

A kemény tüzifa mint tüzelőanyag alkalmasabb a fűtésre?

A jó tüzifa a keményfa, azaz a tölgy, az akác, a kőris vagy a bükk. Természetesen más tüzifa is megfelel a célnak, de a keményfa fűtőértéke nagyobb, nem lobban el hirtelen.

Tölgy,cser,bükk,gyertyán

tüzifa esetében nagyon fontos az, hogy ne legyen vizes. A nedves tüzifa kevesebb hőt és több karbonsavat termel, amely akár kéménytüzet is okozhat, illetve a lerakódás tönkre teheti a kéményt.

Kandalló esetében a vizes tüzifa azt eredményezheti, hogy az üveg belső felületén kátrány folyhat.

Mindezek elkerülése érdekében a nyári időszakban beszerzett tüzifa kerüljön mihamarabb feldarabolásra. A tüzifa felhasogatva és szépen, rendben, sorban összerakva kellőképpen kiszárad a fűtési szezon kezdetéig.

A hasogatott tüzifa hatalmas előnye az, hogy további hasogatást, további fizikai munkát nem igényel. Drágább ugyan, de a hasogatott tüzifa sok időt és munkát spórol.
Szénről is írok pár szót mert a szén árak magyarországon igen változók és érdemes a fűtési szezon előtt megvásárolni a szenet mert az is drágább lessz mire elkezdenénk vele fűteni.
Egyetlen és fontos kitétel van a szén tárolásakkor száraz!!!
Fénytől elzárt helyen kell tárolni.
Így évekig eláll.
Információk a szénről
A szén foszilis fűtőanyag, ma is nagyon fontos és elterjedt. Régi beidegződések, rossz kazánok miatt sokan még ma is a füstőléssel, kormos kéményekkel azonosítják. A korszerű kazánokban tisztán , nagyon kevés füsttel használható. A legtöményebb, energiadús szilárd fűtőanyag.
Tárolásra nem érzékeny. Bio anyagokkal keverhető, ekkor használata ökológiailag sokkal kedvezőbb. Nagyobb távolságra is érdemes szállítani. Egy köbméter gáz helyettesítésére kb. 2kg közepes fűtőértékű barnaszén kell. A daraszén ömlesztett formában kb 1tonna/m3 fajsúlyú, tehát a tároláshoz tonnánként 1m3 hely szükséges (pl átlagos 100m2 családiház éves szükséglete 5-8 tonna, vagyis 8m3 tároló kell.)
Ilyenkor tavasszal érdemes a tüzifa akció keretében vásárolni,
mert mire eljön a tüzelés ideje természetessen a tüzifa is drágulhat.
 
tüzifa árlista, online tüzifa rendelés
Tatabánya Budapest Székesfehérvár Győr tüzifa, szén értékesítés,hírdetés,eladás,tüzifa,szén, kemény tüzifa team

akció,akciós,daraszén,diószén

 

 

szén,szén,szén,szén,szén árak 2011,szén Tatabánya,szén akció,szén kcióssan,szén kiskereskedelem,szén olcsón,tüzifa,szén ár,szén ára,szén,szén,szén,szén

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 13
Tegnapi: 62
Heti: 177
Havi: 1 831
Össz.: 1 352 575
Oldal: tűzifa tárolás tüzifa szárítás,
Tüzifa Tatabányáról - © 2008 - 2018 - tuzifaszen.hupont.hu